ÜÇ KUŞAK FİFA HAKEMİNDEN BAŞARIYA GİDEN YOL

Ustalara Saygı Etkinliği III: "Üç Kuşak FIFA Hakeminden Başarıya Giden Yol"

Ertuğrul Dilek (Eski FIFA Hakemi)

1950'de hakemliğe başlayan Ertuğrul Dilek, 1970'te FIFA kokartını taktı. 29 yıl süren hakemlik yaşamında 1.540 maç yönetti. 12 yıl aralıksız Türk spor basınında yılın hakemi seçilen Dilek’in yönettiği uluslararası maç sayısı 12 yılda 44'e ulaştı. Hakemlik kariyeri boyunca Galatasaray-Fenerbahçe-Beşiktaş arasında oynanan 52 derbi müsabakası yöneterek en çok derbi yöneten hakem unvanıyla Türkiye rekoruna imza attı. Ertuğrul Dilek, TFF Merkez Hakem Kurulu (MHK) Hakem İşleri Sorumluluğu (1981-84), MHK Basın Sözcülüğü, Manisa tenis İl temsilciliği, Manisa futbol il temsilciliği, Manisa Belediye Meclis Üyeliği, Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Futbol hakemliğinin yanı sıra Basketbol ve Voleybol hakemliği de yaptı. TRT, Star TV, Kanal 8 ve NTV’de spor yorumculuğu yaptı. Halen spor yazarlığı yapmakta olan Ertuğrul Dilek, kendisine ait bir firmada yönetici olarak görevini yürütmektedir.

Kuddusi Müftüoğlu (MHK Başkanı - Eski FIFA Hakemi)

9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun olan Kuddusi Müftüoğlu, süper lig kariyerine 2000- 2001 sezonu 11. haftasındaki Denizlispor-İstanbulspor maçıyla başladı. FIFA hakemliği yaparak uluslararası müsabakalarda ülkemizi temsil etti. 12 Ocak 2014 tarihinde Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta, hakemlik kariyerine nokta koydu. 11 Temmuz 2015 den bu yana Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı olarak Türk futboluna hizmet vermeye devam etmektedir.

Cüneyt Çakır (FIFA Hakemi)

Türkiye Futbol Federasyonu’nun profesyonel hakem kadrosunda olan aynı zamanda sigortacılık mesleğiyle de uğraşan; 2006 yılında FIFA hakemi olan Cüneyt Çakır, 2007 yılında Avrupa’nın yetenekli hakemlerinin davet edildiği Mentör Programı'na katılmış ve buradaki üstün başarısından dolayı UEFA tarafından üst düzey müsabakalarda görevlendirildi. 16 Haziran 2011'de UEFA tarafından en üst kategori olan UEFA Elit Hakem Kategorisi'ne yükseltildi. Halen UEFA ''Elit Hakem'' Kategorisi'nde yer alan FIFA kokartlı hakemi Cüneyt Çakır, 10 Haziran-10 Temmuz 2016 tarihlerinde Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenecek Euro 2016 Avrupa Şampiyonası Finalleri'nde görev alacak. Çakır'ın hakemlik kariyerinin satır başları ise şöyle:

Cüneyt Çakır’ın Uluslararası Başarıları:

· UEFA Şampiyonlar Ligi Finali 2015- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde final yöneten ilk Türk hakem

· FIFA Dünya Kupası 2014 Brezilya - 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda ilk Türk hakemi ve Yarı Final yöneten ilk hakem

· UEFA EURO 2012 - 2 maç ve Yarı Final - Finalin Dördüncü Hakemi

· FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası 2012 – Final

· UEFA Şampiyonlar Ligi - Yarı Final 2012

· UEFA Avrupa Ligi - Yarı Final 2010-2014

· FIFA U20 Dünya Kupası Kolombiya 2011 - Açılış Maçı ve Yarı Final

· FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye 2013 - Açılış Maçı

· UEFA U21 Avrupa Şampiyonası 2009 - Yarı Final

· UEFA U19 Avrupa Şampiyonası 2007

38 yaşındaki Cüneyt Çakır kariyerinde 100'ün üzerinde uluslararası müsabaka yönetti.